Tips

Ξεκίνησε η εξερεύνηση στο σπίτι; Tips για ασφαλές περιβάλλον!

Μια από τις πιο όμορφες περιόδους είναι αυτή που το μωρό σας εξερευνά τον κόσμο γύρω του. Αν δε, έχει αρχίσει να κινείται, είναι ασταμάτητο! Το να βλέπετε το μωρό σας να ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα είναι καταπληκτικό. Είναι μια υγιής και φυσιολογική συμπεριφορά αλλά αγχωτική για τους γονείς, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε τους χώρους ασφαλείς για τους μικρούς μας εξερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ατυχήματα εντός σπιτιού είναι περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν εκτός.

Τα μωρά αγγίζουν και βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε μπορούν να φτάσουν με τα χεράκια τους.

Πάρτε λοιπόν τα κατάλληλα μέτρα για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για το μωρό σας ώστε να μπορεί κι εκείνο να εξερευνήσει το περιβάλλον του με ασφάλεια.

Διαβάστε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό σας:

-Χρησιμοποιήστε καλύμματα στις πρίζες που είναι σε κοινή θέα.

-Οι κουρτίνες και τα στόρια είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για τα μωρά αλλά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, οπότε καλό είναι να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Επιπρόσθετα ασφαλίστε παράθυρα και σίτες.

-Απομακρύνετε όλα τα μπιμπελό, τα βιβλία και φυτά από το πάτωμα, τα χαμηλά ράφια και τα τραπεζάκια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την περιέργειά του.

-Μετακινήστε ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στο πάτωμα και ασφαλίστε τα καλώδια.

-Σαφέστατα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με όλα τα έπιπλα του σπιτιού σας. Υπάρχουν ειδικά προστατευτικά για τις γωνίες των επίπλων. Είναι επίσης αναγκαίο να κρύψετε οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ή διακοσμητικό υπάρχει στο χώρο.

-Τοποθετήστε ειδικές ασφάλειες σε όλα τα χαμηλά ντουλάπια. 

-Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μετακινήσετε τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά σε ψηλά ντουλάπια που δεν μπορεί να φτάσει. Έχετε σε κοινή θέα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων.

-Μην τοποθετείτε ποντικοπαγίδες, εντομοπαγίδες ή εντομοκτόνα στο πάτωμα και σε σημεία που έχουν πρόσβαση τα μωρά.

-Αν έχετε κατοικίδιο στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι το μωρό δεν έχει πρόσβαση στην τροφή και στην άμμο υγιεινής για γάτες.

-Μην αφήνετε γεμάτους κουβάδες ή λεκάνες με υγρά στο πάτωμα.

-Αν έχετε σκάλες μέσα στο σπίτι, τοποθετήστε κάγκελα στην κορυφή και στη βάση της σκάλας, έτσι ώστε να μην μπορεί το μωρό σας να τις ανέβει ή να τις κατέβει.

-Μεριμνήστε για ένα μικρό “φαρμακείο” με όλα τα απαραίτητα: φάρμακα, επιδέσμους και ό,τι άλλο χρειαστεί ένα μωρό για τις πρώτες βοήθειες. 

Για το μωρό σας, αυτός ο κόσμος είναι μια ατέλειωτη εξερεύνηση. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το παραμικρό! Επιτρέψτε του να ανακαλύψει το περιβάλλον γύρω του αλλά πάντοτε με επίβλεψη και λίγη περισσότερη προσοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *