Tips

Ώρα για ύπνο μικρό μου! 

Βοηθήστε το παιδί σας να χαλαρώσει πριν τον βραδινό ύπνο.

Μετά από μια άκρως κουραστική μέρα, ήρθε η ώρα για ξεκούραση και όνειρα γλυκά! Τα μωρά και τα νήπια -ανάλογα με την ηλικία τους- έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου την ημέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ειδικά ο βραδινός ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας για ένα μικρό παιδί και όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη του.

Δεν είναι μυστικό ότι η ρουτίνα ύπνου είναι το κλειδί για να κοιμάται το παιδί καλά και επαρκώς το βράδυ. Έρευνες αποδεικνύουν ότι όσο πιο νωρίς αποκτήσει το παιδί μία ρουτίνα βραδινού ύπνου, τόσο επωφελείται από αυτή. Η συνέπεια με την ώρα και την ποιότητα ύπνου είναι σημαντικό να καθιερωθεί από τη μικρή ηλικία του παιδιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να ξεκουράζεται και να αναπτύσσετα καλύτερα και περισσότερο αλλά και στο να αναπτύξει ωφέλιμες συνηθειες για την ενήλικη ζωή του.

Δραστηριότητες πριν τον ύπνο για χαλάρωση και επιπλέον συμβουλές για όνειρα γλυκά!

Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες πριν τον ύπνο, να βγάλουν την υπερένταση της ημέρας και να κλείσουν τα μάτια τους χαρούμενα για να δουν τα πιο όμορφα όνειρα. Κάντε μαζί τις δραστηριότητες που θα τα κάνουν να νοιώσουν καλύτερα και να χαλαρώσουν. Μην πιέσετε το παιδί, αν δείτε ότι δεν ανταποκρίνεται και προσπαθήστε μια άλλη στιγμή να κάνετε τη δραστηριότητα που απέρριψε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλετε όρια και κανόνες, ώστε το παιδί σιγά-σιγά να μαθαίνει τη ρουτίνα και να την ακολουθεί με ευχαρίστηση.

Τακτοποιημένο δωμάτιο πριν τον ύπνο. Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος και πρέπει να αποπνέει ηρεμία και ζεστασιά. Αν τα παιχνίδια είναι πεταμένα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Γι’ αυτό συμμαζέψτε μαζί τα παιχνίδια και τα αντικείμενα ώστε όλα να είναι τακτοποιημένα πριν τον ύπνο.

Μπανάκι! Ένα ζεστό μπάνιο θα προσφέρει στο παιδί χαλάρωση, ηρεμία και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα. Προσπαθήστε να μην το κάνετε βιαστικά αλλά να δώσετε στο παιδί χρόνο ακόμα και να παίξει για λίγο με τα παιχνίδια του. Μετά το μπάνιο, ένα ελαφρύ μασάζ με μια παιδική ενυδατική κρέμα θα του προσφέρει απόλυτη χαλάρωση.

Βούρτσισμα δοντιών. Είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνει συνήθεια! Από τα πρώτα του ακόμη δοντάκια είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί το βούρτσισμα. Δεν είναι απαραίτητο να κρατάτε χρονόμετρο τον πρώτο καιρό! Η καθημερινή εξοικείωση με μια βρεφική οδοντόβουρτσα, έστω και για λίγο χρόνο θα είναι αρκετή για να μπει πιο εύκολα στη ρουτίνα του η στοματική υγιεινή.

Extra tip: Καθαρές πιτζάμες και στεγνή πάνα. Χαρίστε του την αίσθηση της καθαριότητας με καθαρές και μοσχομυρωδάτες πιτζάμες. Θα νιώσει αμέσως την ηρεμία! Επιλέξτε βαμβακερές για να μπορεί το σωματάκι του ν’ αναπνέει -το ίδιο ισχύει και για τα σεντονάκια και τα σκεπάσματά του. 

Επίσης, βάλτε του μια καθαρή πάνα για να μην διαταραχθεί ο ύπνος του το βράδυ. Οι πάνες Bambo Nature έχουν άνετα ελαστικά πλαϊνά, είναι απαλές και προστατεύουν από διαρροές. Έτσι, ο ύπνος του παιδιού είναι εγγυημένα πιο ήρεμος!

Διαβάστε ένα χαλαρωτικό βιβλίο. Το διάβασμα βιβλίων έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Ένα από αυτά είναι ότι αποφορτίζει το παιδί, το χαλαρώνει, το βοηθάει να ξεκουράσει το μυαλό του και να κοιμηθεί. Επιλέξτε βιβλία με όμορφες εικόνες και μικρές ή καθόλου προτάσεις. Χαμηλώστε την ένταση της φωνής σας διαβάστε αργά και μελωδικά.

Extra tip: Σβήστε τα φώτα. Είπαμε ότι ο χώρος στον οποίο κοιμάται το παιδί πρέπει να αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Χαμηλώστε τα φώτα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να αφήσετε ένα μικρό φωτάκι για ασφάλεια.

Extra tip: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Η πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο δεν βοηθούν το παιδί να χαλαρώσει. Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι ιδανική για να νιώσει το παιδί καλά στον χώρο του.

Extra tip: Ελαχιστοποιήστε τους θορύβους. Το βράδυ οι ρυθμοί πέφτουν, το ίδιο και η ένταση των θορύβων. Κλείστε την τηλεόραση και την έντονη μουσική, χαμηλώστε τα κινητά σας και δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον για να μπορέσει το παιδί να χαλαρώσει. Οι “λευκοί” ήχοι δεν ενοχλούν -αντιθέτως ηρεμούν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *