Tips

Φθινοπωρινός Ύπνος: Τι να προσέξετε για να κοιμάται το αγγελούδι σας άνετα!

Με τη θερμοκρασία να αλλάζει ο ύπνος του μωρού μπορεί να γίνει ανήσυχος. Ειδικά για μωρά μέχρι τριών μηνών, όπου η θερμοκρασία του σώματός τους δεν έχει “σταθεροποιηθεί” ακόμα, καλό είναι να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον στο σπίτι, ακόμα και τώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει αρκετά -ειδικά το βράδυ.


Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα μωρά δεν χρειάζονται πολλά ρούχα και σκεπάσματα. Βάσει ερευνών, η υπερθέρμανση του μωρού την ώρα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αν και τα αίτια δεν είναι ακόμα γνωστά, φαίνεται ότι το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου σχετίζεται με ένα τμήμα του εγκεφάλου του βρέφους που ελέγχει την αναπνοή και την αφύπνιση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δερματική επαφή με τη μητέρα βοηθάει ένα μικρό μωρό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ενώ για τα μωρά άνω των 4 μηνών, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να ρυθμίζεται.
Η ιδανική θερμοκρασία για τα μωρά είναι 23-26 βαθμοί κελσίου, συνεπώς ακόμα και εάν σε εξωτερικό περιβάλλον η θερμοκρασία είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη, η θερμοκρασία στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό θα πρέπει να είναι σε αυτά τα επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να ελέγχετε εάν το μωρό ζεσταίνεται και ιδρώνει. Εάν το μωρό είναι πολύ ζεστό στον λαιμό ή και ιδρωμένο, ντύστε το με πιο ελαφριά ή λιγότερα ρούχα.

Ιδανικά ρούχα και σκεπάσματα για έναν ξεκούραστο φθινοπωρινό ύπνο.

Αφαιρέστε βαριές κουβέρτες και προτιμήστε μια ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα. Καλό είναι να αποφεύγετε τα ρούχα από συνθετικά υλικά και να προτιμάτε τα βαμβακερά που «αναπνέουν» και βοηθούν περισσότερο στη ρύθμιση της θερμοκρασία σώματος.

Τα νεογέννητα ίσως χρειαστούν δύο στρώσεις ρούχων, ένα κοντομάνικο φορμάκι εσωτερικά και ένα μακρυμάνικο εσωτερικό, ενώ στα μεγαλύτερα μωρά, μία στρώση είναι αρκετή, ιδανικά ένα μακρυμάνικο φορμάκι και μια άνετη βαμβακερή μακριά πιτζάμα.

Η φροντίδα του μωρού κατά τη διάρκεια της μέρας

Τα μωρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στον ήλιο γι΄αυτό αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και τώρα που είναι φθινόπωρο.

Στη βόλτα μην ξεχνάτε να του φοράτε καπέλο. Προτιμήστε αυτά με τον μεγάλο γείσο που καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος και όταν κάνει λίγο ψύχρα, ένα βαμβακερό σκουφάκι είναι ιδανικό για να ζεστάνει το κεφαλάκι του. Επιλέξτε επίσης, ρούχα άνετα και βαμβακερά. Τα συνθετικά ρούχα θα ζεστάνουν το μωρό και ενδεχομένως να ερεθίσουν την επιδερμίδα του. Επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες, άνετα ολόσωμα φορμάκια ή παντελονάκια και ένα ζακετάκι ή ελαφρύ μπουφάν και απολαύστε τις φθινοπωρινές βόλτες μαζί του!

Μην ξεχνάτε ότι και οι πάνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θερμοκρασία του μωρού, γιατί όχι μόνο θα ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του αλλά θα του προκαλέσουν και εφίδρωση. Οι πάνες Bambo Nature είναι φτιαγμένες από υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα του μωρού να αναπνέει και να νιώθει άνετα όλη μέρα και νύχτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *