Tips

Συμβουλές για την έναρξη εκπαίδευσης στο γιογιό ή στην τουαλέτα

Και να που το μωρό σας δεν είναι πια μωρό! Ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στις πάνες και να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες συμβουλές και κόλπα; Πώς πρέπει να το κάνετε, ώστε η εκπαίδευση στο γιογιό να γίνει μια μεγάλη επιτυχία για το μικρό σας;

Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού και με υπομονή, ενθάρρυνση και θετική στάση, μπορείτε να το βοηθήσετε να πετύχει αυτό τον σπουδαίο στόχο.

Αρχικά να πούμε ότι η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ή στην τουαλέτα είναι από μόνη της μια τεράστια αλλαγή και ένα μεγάλο άλμα από τον κόσμο των μωρών στον κόσμο των νηπίων. Είναι ένα σημαντικό και (ειδικά για τους γονείς) συναισθηματικό ορόσημο που πρέπει να επιτευχθεί. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και άρθρα που έχουν γραφτεί για την εκπαίδευση στο γιογιό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές και μέθοδοι. Μπορούν χονδρικά να χωριστούν σε δύο ομάδες: την πιο σταδιακή προσέγγιση και την προσέγγιση μιας πιο γρήγορης διαδρομής.

Μερικοί γονείς ορκίζονται στη μέθοδο των τριών ημερών, όπου το μωρό σας θα πρέπει να χρησιμοποιεί το γιογιό μετά από 3 ημέρες (-αυτό προϋποθέτει το να είναι το παιδί έτοιμο σωματικά και ψυχικά για εκπαίδευση σε γιογιό). Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι, όπου αφαιρείτε εντελώς τις πάνες. Θα υπάρξουν ατυχήματα, αλλά η ιδέα είναι να αφαιρέσετε αμέσως την κουβέρτα ασφαλείας (δηλαδή τις πάνες), αφήνοντας το γιογιό ως τη μόνη επιλογή.

Εμείς θα εστιάσουμε στην πιο σταδιακή προσέγγιση της εκπαίδευσης στο γιογιό που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους περισσότερους γονείς. 

Πιο κάτω ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές μας για μια επιτυχημένη εμπειρία εκπαίδευσης στο γιογιό τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας:
Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμο. Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα μεταξύ 24 και 30 μηνών, αλλά κάποια μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Βάλτε το παιδί στο γιογιό ή στο παιδικό καθισματάκι τουαλέτας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την τουαλέτα. Διδάξτε του ότι το να πηγαίνει στο γιογιό είναι μια καθημερινή ρουτίνα και κάτι που πρέπει να αφιερώνει χρόνο για να κάνει κάθε μέρα. Πολλά νήπια είναι πολύ απασχολημένα παίζοντας για να περάσουν χρόνο στο γιογιό, κάτι που οδηγεί σε ατυχήματα.

Επιλέξτε το σωστό γιογιό: Η εύρεση του σωστού γιογιό μπορεί να είναι ένας μεγάλος παράγοντας για να κάνετε το παιδί σας να το χρησιμοποιήσει. Μερικά παιδιά νιώθουν καλά με το παραδοσιακό γιογιό ενώ άλλα παιδιά προτιμούν να χρησιμοποιούν την πραγματική τουαλέτα όπως η υπόλοιπη οικογένεια. Δεν βλέπουν τη μαμά και τον μπαμπά να κάθονται σε ένα πλαστικό γιογιό, οπότε γιατί να το κάνουν; Δοκιμάστε ένα παραδοσιακό γιογιό και ένα παιδικό κάθισμα τουαλέτας και δείτε ποιο προτιμά το παιδί σας. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί να συμμετάσχει στην επιλογή του γιογιό ή του καθίσματος, ώστε να το αισθάνεται ως δική του επιλογή και να ενθουσιαστεί περισσότερο.

Έξτρα συμβουλή: Προμηθευτείτε και ένα γιογιό ταξιδίου (travel potty) για τις βόλτες και τις εξορμήσεις σας εκτός σπιτιού. Έτσι, δεν θα χάσει το μικρό σας το πρόγραμμά του ούτε θα νιώσει άβολα, αν χρειαστεί να πάει τουαλέτα -όπου κι αν βρίσκεται.

Ενθαρρύνετε την αυτονομία: Ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθεί μόνο του και να ζητά βοήθεια μόνο όταν χρειάζεται. Δώστε του την ευκαιρία να αισθανθεί ανεξάρτητο!

Ντύστε τα κατάλληλα: Φορέστε στο παιδί ρούχα που αφαιρούνται εύκολα, όπως άνετα παντελόνια με λάστιχο για τα αγόρια, κολάν ή φορέματα στα κορίτσια, για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Διαλέξτε άνετα εσώρουχα που μπορούν να τα αφαιρέσουν μόνα τους όποια στιγμή το θελήσουν. Κάτι διασκεδαστικό, είναι να πάρετε χαριτωμένα εσώρουχα με φιγούρες και να αφήνετε το παιδί σας να διαλέγει ποιο θέλει να φορέσει. Επιπλέον, ένα σημαντικό tip, είναι να επισημαίνετε στο μικρό σας πόση περισσότερη άνεση και ευκινησία έχει τώρα που δεν φοράει πια πάνα.

Κάντε την εκπαίδευση διασκεδαστική: Χρησιμοποιήστε βιβλία, τραγούδια ή παιχνίδια που εξηγούν την εκπαίδευση τουαλέτας με ευχάριστο τρόπο. Αυτό θα κάνει τη διαδικασία πιο διασκεδαστική για το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα για να παρακολουθείτε και να επιβραβεύετε την πρόοδο για κάθε επιτυχημένη “επίσκεψη” στο γιογιό ή στην τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί το μικρό σας να οπτικοποιήσει την πρόοδό του και εσείς μπορείτε να του δίνετε κάποια ανταμοιβή κάθε φορά που έχει 5 ή 10 επιτυχίες.

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση: Επαινέστε το παιδί σας κάθε φορά που χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα. Φροντίστε πάντα να το επικροτείτε με high-fives, αγκαλιές και φιλιά, ενθαρρυντικά λόγια ή κάποια μικρή ανταμοιβή – ό,τι κρατά το κίνητρό του ψηλά και το κάνει να αισθάνεται περήφανο!

Παρακολουθήστε τα σήματα του παιδιού: Προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί χρειάζεται να πάει τουαλέτα, όπως ανησυχία ή προσπάθεια να κρατήσει τον εαυτό του. Αυτό θα σας βοηθήσει να προλάβετε ατυχήματα.

Αποφύγετε την τιμωρία: Μην τιμωρείτε το παιδί σας αν έχει ατύχημα. Αντίθετα, ηρεμήστε το, ενθαρρύνετέ το και εξηγήστε του ότι είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης.

Κάντε υπομονή: Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να πάρει χρόνο. Μείνετε υπομονετικοί και συνεχίστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε πάνα βρακάκι: Η πάνα βρακάκι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο κατά τη φάση της εκπαίδευσης στο γιογιό. Επιτρέπει στο παιδί σας να αισθάνεται λίγο πιο ανεξάρτητο, αφού μπορεί να το τραβήξει πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια του γιογιό μόνο του, αλλά προσφέρει την προστασία της πάνας κατά τη διάρκεια ατυχημάτων. Οι πάνες βρακάκι Bambo Nature είναι μια εξαιρετική επιλογή για το παιδί σας. Είναι απαλές, άνετες και κρατούν στεγνό και το πιο ευαίσθητο δέρμα.

Τώρα, αυτές οι συμβουλές μπορεί να μην είναι η τέλεια λύση για όλους – όπως λέμε συχνά εδώ στην Bambo Nature, όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και μοναδικά στην ανάπτυξή τους. Αλλά μπορείτε να τις εφαρμόσετε άφοβα! 

Και να θυμάστε, ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εκπαίδευση του γιογιό είναι η ετοιμότητα του ίδιου του παιδιού σας – μην ανησυχείτε αν διαρκέσει λίγο περισσότερο από όσο περιμένατε. Θα φτάσει εκεί αρκετά σύντομα!