Tips

Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος πάνας

Σας έχουμε όμως μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος και την τέλεια εφαρμογή χωρίς διαρροές, για το νεογέννητο μωρό σας ή το νήπιο σας που εκπαιδεύεται στο γιογιό.

 Η επιλογή του σωστού μεγέθους πάνας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διαρροές και ερεθισμούς του δέρματος. Όλα τα μωρά έχουν διαφορετικό σωματότυπο. Κάποια είναι πιο μεγαλόσωμα, άλλα είναι πιο αδύνατα  και άλλα βρίσκονται μεταξύ δύο μεγεθών. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να βρείτε το μέγεθος για την τέλεια εφαρμογή.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε σειρά: Οποιαδήποτε καλή πάνα πρέπει να είναι εξαιρετικά απορροφητική και να κρατά μακριά από το δέρμα τα ούρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού και εξανθήματος από την πάνα. Μια καλή πάνα πρέπει επίσης να αναπνέει. Το δέρμα του μωρού σας είναι τυλιγμένο στην πάνα για σχεδόν 24 ώρες τη ημέρα, εκτός από την ώρα του μπάνιου και την αλλαγή της πάνας, όπου εκεί καλό είναι να αφήνετε το μωρό λίγα λεπτά ελεύθερο, ώστε να παίρνει αέρα το δερματάκι του.

Πώς όμως επιλέγετε το σωστό μέγεθος πάνας για ένα νεογέννητο;

Οι “πρώτη φορά γονείς” αγοράζουν πάρα πολλές πάνες πριν από την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς τους λόγω ενθουσιασμού – κάτι που είναι αρκετά κατανοητό. Αλλά οι πάνες μπορεί εύκολα να καταλήξουν να είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές. Ως εκ τούτου, θα συνιστούσαμε να αγοράσετε μόνο ένα πακέτο πάνες πριν από τον ερχομό του μωρού ή ακόμα καλύτερα, να προσπαθήσετε να βρείτε δείγματα σε διαφορετικά μεγέθη με βάση το αναμενόμενο βάρος του μωρού.  

Εάν βρείτε δείγματα, τα διαφορετικά μεγέθη μπορούν να ελεγχθούν ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο και ο πατέρας ή ίσως κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας θα μπορούσε στη συνέχεια να αγοράσει πάνες στο σωστό μέγεθος πριν την άφιξη του μωρού στο σπίτι. Συνήθως, τα νεογέννητα που ζυγίζουν περίπου 4 με 5 κιλά ξεκινούν με πάνες αριθμού 2 και στις νέες μητέρες με τελειόμηνα μωρά συνήθως συνιστάται να επιλέξουν αυτό το μέγεθος. Το μέγεθος πάνας 1 είναι κατάλληλο για μωρά με βάρος 2-4 κιλά.

Πώς πρέπει να φοράτε μια πάνα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα διαρροών;

Πριν εφαρμόσετε την πάνα, βεβαιωθείτε ότι τα προστατευτικά διαρροής μέσα στην πάνα είναι όρθια. Μερικές φορές χρειάζεται να τα ισιώσετε πριν εφαρμόσετε την πάνα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι μανσέτες εφάπτονται γύρω από τα πόδια. Έξτρα συμβουλή: αν το παιδί σας είναι αγόρι, βεβαιωθείτε ότι το πέος του είναι στραμμένο προς τα κάτω πριν κλείσετε την πάνα. Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διαρροών. 

 Τοποθετήστε την πάνα κάτω από το μωρό, διπλώστε το μπροστινό μέρος πάνω από τη βάση του στομάχου και κλείστε. Η πάνα πρέπει να τοποθετείται γύρω από τη μέση και σχετικά σφιχτή – κατά κανόνα, ελέγξτε αν υπάρχει χώρος για ένα δάχτυλο γύρω από τη μέση, όταν εφαρμόζετε την πάνα.

Πότε πρέπει να πάτε σε μεγαλύτερο μέγεθος πάνας;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για διαρροές είναι ότι η πάνα είναι πολύ μικρή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μωρά μεγαλώνουν διαφορετικά και δεν υπάρχει πραγματικά ένα ενιαίο μέγεθος. Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές, παρόλο που το μέγεθος της πάνας είναι το σωστό με βάση τα γραφήματα και τα κιλά, δοκιμάστε να αλλάξετε το μέγεθος, αλλά η πάνα δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ χαλαρή. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα στη γονική μέριμνα, η εύρεση της σωστής πάνας και του σωστού μεγέθους είναι μια εμπειρία τύπου «δοκιμάστε όσο προχωράτε».

Τι γίνεται αν η πάνα έχει διαρροή τη νύχτα;

Συνιστούμε πάντα να χρησιμοποιείτε ανοιγόμενες πάνες, αντί για πάνες βρακάκι, για το μωρό ή το νήπιό σας τη νύχτα, καθώς αυτές μπορούν να προσαρμοστούν για να παρέχουν πιο σφιχτή εφαρμογή για ιδανική προστασία τη νύχτα. Ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να είναι μεταξύ δύο μεγεθών ή να πίνει πάρα πολύ νερό ή γάλα πριν τον ύπνο. Εάν το παιδί σας διψάει πολύ πριν πάει για ύπνο, το καλύτερο είναι να αλλάξετε την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς κάθε πάνα δέχεται μια συγκεκριμένη ποσότητα ούρων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά υποσέντονα. Τα υποσέντονα έχουν σφραγισμένες άκρες για βέλτιστη προστασία από διαρροές και το υλικό αναπνέει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος σε περίπτωση επαφής. Διαθέτουν επίσης ταινία για να μπορείτε να τα στερεώνετε εύκολα στο κρεβάτι κάτω από τα σεντόνια.

Τα υποσέντονα είναι επίσης ιδανικά για τη στιγμή που το παιδί σας εκπαιδεύεται στο γιογιό. Σε αυτό το σημείο, οι πάνες βρακάκια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στις παραδοσιακές πάνες, καθώς το παιδί μπορεί να τις τραβήξει πάνω-κάτω μόνο του, όπως τα κανονικά εσώρουχα, καθώς μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Η πάνα βρακάκι δεν μπορεί να σφίξει με ελαστικές ζώνες μέσης όπως οι ανοιγόμενες πάνες, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε ένα μέγεθος που να παρέχει άνετη εφαρμογή και να απορροφά αρκετά. Χρησιμοποιήστε τον οδηγό μεγέθους στη συσκευασία ή δοκιμάστε διαφορετικά μεγέθη για να βρείτε τη σωστή εφαρμογή.

Οι έμπειροι γονείς γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν οι διαρροές 100%. Σχεδόν πάντα θα βιώνετε στιγμές όπου το παιδί σας πέφτει ανάμεσα σε δύο μεγέθη ή καταστάσεις όπου απλά έχετε φορέσει την πάνα λάθος. Αλλά αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, πιθανότατα να αντιμετωπίσετε λιγότερες διαρροές.

Είναι οι πάνες Bambo Nature κατάλληλες για ευαίσθητες επιδερμίδες;

Γενικά, ό,τι βάζετε στο σώμα του μωρού σας – ειδικά οι πάνες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σχεδόν 24 ώρες την ημέρα – θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το δέρμα. Οι πάνες της Bambo Nature είναι δερματολογικά ελεγμένες, πιστοποιημένες από το Nordic Swan Ecolabel και το Ecolabel της ΕΕ καθώς και από την Asthma Allergy Nordic και δεν περιέχουν άρωμα. Το χνούδι – οι ίνες ξύλου στον απορροφητικό πυρήνα – στις πάνες μας είναι χωρίς χλώριο (TCF) και το υλικό προέρχεται από βιώσιμα και καλά διαχειριζόμενα δάση πιστοποιημένα από το FSC® (Forest Stewardship Council), όπου δεν κόβονται περισσότερα δέντρα από το δάσος ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί.

 Ναι, λοιπόν, οι πάνες μας είναι κατάλληλες για ευαίσθητο δέρμα – όπως και τα άλλα προϊόντα μας, από τα υγρά μαντηλάκια μέχρι εκείνα για την περιποίηση του δέρματος.

Συνοπτικά οι συμβουλές μας:

-Κάθε καλή πάνα πρέπει να είναι εξαιρετικά απορροφητική και να επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού του δέρματος. Οι πάνες Bambo Nature περιλαμβάνουν την τελευταία τεχνολογία καναλιών που οδηγεί πολύ γρήγορα την υγρασία στον υπεραπορροφητικό πυρήνα.

-Προσπαθήστε να βρείτε δείγματα διαφορετικών μεγεθών και να δοκιμάσετε στο μωρό σας πριν τα αγοράσετε.

-Χρησιμοποιήστε διαγράμματα μεγεθών και συστάσεις για κιλά ως οδηγό – αλλά να έχετε κατά νου ότι όλα τα μωρά μεγαλώνουν διαφορετικά.

-Τοποθετήστε σωστά την πάνα, φροντίζοντας να εφαρμόζει άνετα γύρω από τα πόδια και τη μέση.

-Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές, παρόλο που η πάνα ταιριάζει σύμφωνα με τους πίνακες βάρους και μεγεθών, δοκιμάστε ένα μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά πάντα βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή της πάνας δεν είναι πολύ χαλαρή.

-Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές τη νύχτα, το μωρό σας μπορεί να είναι μεταξύ δύο μεγεθών ή ίσως να πίνει πάρα πολλά υγρά πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να αλλάξετε την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο ή να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά στρώματα κρεβατιού. Συνιστούμε ανοιγόμενες πάνες αντί πάνες βρακάκι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν και να σφίξουν σωστά στη μέση του μωρού.

-Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία εκπαίδευσης σε γιογιό, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε πάνες βρακάκια αντί για ανοιγόμενες πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο εύκολο για το παιδί να τις τραβάει πάνω-κάτω. Συνιστούμε όμως να χρησιμοποιείτε ανοιγόμενες πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-Οι πάνες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το δέρμα – αναζητήστε δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα χωρίς άρωμα και εντελώς χωρίς χλωρίνη (TCF), πιστοποιημένα σύμφωνα με το Nordic Swan Ecolabel και το Ecolabel της ΕΕ, καθώς και τα προτεινόμενα από το Asthma Allergy Nordic.

Ανακαλύψτε όλα τα μεγέθη και είδη πανών της Bamboo Nature και χαρίστε στο μωρό σας ξέγνοιαστες μέρες με παιχνίδι και νέες ανακαλύψεις και ήρεμες νύχτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *